Winkelmandje

Verzending naar 🇳🇱🇧🇪🇩🇪

Gratis verzending vanaf €125,-

30 Dagen retour

Welke soorten laadkabels zijn er om elektrische auto's op te laden blog foto

Welke soorten laadkabels zijn er om elektrische auto’s op te laden?

Elektrische voertuigen worden opgeladen door middel van auto laadkabels. Er zijn verschillende laadkabels beschikbaar afhankelijk van je type auto, de stroombron en de maximum oplaadcapaciteit.

Mode 1 laadkabel

De mode 1 laadkabel wordt over het algemeen niet veel toegepast voor het opladen van elektrische voertuigen. Deze laadkabels worden aangesloten op het reguliere 220 volt stroomnetwerk met maximaal 10A aan stroomsterkte. Mode 1 laadkabels zijn niet voorzien van begrenzing en beveiligingen, waardoor deze niet aan te raden zijn.

Mode 2 laadkabel

De Mode 2 laadkabel is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Vaak wordt de Mode 2-oplaadkabel voor aansluiting op een gewoon huishoudelijk stopcontact geleverd door de autofabrikant. Zo nodig kunnen automobilisten in geval van nood elektrische auto’s opladen via een stopcontact. De communicatie tussen het voertuig en de oplaadpoort wordt verzorgd via een kast die is aangesloten tussen de voertuigstekker en de connectorstekker (ICCB In-Cable Control Box). De meer geavanceerde versie is een Mode 2 laadkabel met een connector voor verschillende CEE industriële stopcontacten zoals de . Hiermee laadt u uw elektrische auto, afhankelijk van het type CEE-stekker, in korte tijd volledig op tot wel 22 kW.

Mode 3 laadkabel

De mode 3 laadkabel is een verbindingskabel tussen het laadstation en de elektrische auto. In Europa is de type 2-stekker als standaard ingesteld. Om elektrische auto’s op te laden met type 1- en type 2-stekkers, zijn laadstations meestal voorzien van een type 2-stopcontact. Om uw elektrische auto op te laden, heeft u ofwel een Mode 3-oplaadkabel van type 2 naar type 2 of een Mode 3-oplaadkabel van type 2 naar type 1 nodig.

Mode 4 laadkabel

Bij mode 4 laden wordt gebruik gemaakt van (DC) gelijkstroom. Deze manier van laden is de snelste manier en wordt bijvoorbeeld toegepast met het snelladen bij een benzinestation. Bij mode 4 laden wordt er gebruik gemaakt van de laadcomputer van de laadpaal en wordt die van de auto overgeslagen waardoor de stroom rechtstreeks naar de accu stroomt.

Welke stekkers zijn er voor elektrische auto’s?

Aan het uiteinde van de laadkabel zit een stekker die je in je laadpaal en in je auto steekt. De stekkers die je nodig hebt zijn afhankelijk van de laadpaal en auto die je hebt.

Type 1 stekker

De type 1 stekker is een enkelfasige stekker die laadvermogens tot 7,4 kW (230 V, 32 A) mogelijk maakt. De standaard wordt voornamelijk gebruikt in automodellen uit de Aziatische regio en is zeldzaam in Europa, daarom zijn er maar heel weinig openbare type 1-laadstations.

Type 2 stekker

Het belangrijkste distributiegebied van de driefasige stekker is Europa, en wordt beschouwd als het standaardmodel. In privéruimtes zijn laadvermogens tot 22 kW gebruikelijk, terwijl laadvermogens tot 43 kW (400 V, 63 A, AC) kunnen worden gebruikt bij openbare laadstations. De meeste openbare laadpalen zijn voorzien van een type 2 stopcontact. Hiermee kunnen alle mode 3 laadkabels worden gebruikt en kunnen elektrische auto’s worden opgeladen met zowel type 1- als type 2-stekkers. Alle mode 3 kabels aan de zijkanten van laadstations zijn voorzien van zogenaamde Mennekes stekkers (type 2).

Combinatiestekkers (gecombineerd laadsysteem of CCS)

De CCS-stekker is een verbeterde versie van de type 2-stekker, met twee extra stroomcontacten voor snelladen, en ondersteunt AC- en DC-laadvermogens (wissel- en gelijkstroomlaadvermogens) tot 170 kW. In de praktijk ligt de waarde meestal rond de 50 kW.

CHAdeMO-stekker

Dit snellaadsysteem is ontwikkeld in Japan en maakt laadvermogens tot 50 kW mogelijk bij de betreffende openbare laadstations. De volgende fabrikanten bieden elektrische auto’s aan die compatibel zijn met de CHAdeMO-stekker: BD Otomotive, Citroën, Honda, Kia, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Subaru, Tesla (met adapter) en Toyota.

Tesla Supercharger

Tesla gebruikt voor zijn supercharger een aangepaste versie van de type 2 Mennekes laadkabel. Hierdoor kan de Model S binnen 30 minuten opladen tot 80%. Tot op heden is het niet mogelijk geweest om andere automerken op te laden met Tesla-superchargers.

Op zoek naar een laadkabel voor jouw auto?

Wij hebben in onze webshop de laadkabel die geschikt is voor jouw auto!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op bestellingen vanaf € 125,-

Verzending binnen NL en BE

Snelle levering in Nederland en België uit onze eigen voorraad!

Vandaag besteld = Morgen thuis

Besteld voor 13:00 is in NL de volgende werkdag al in huis!

Discrete verzending

Wij verpakken alles onherkenbaar om jouw privacy te waarborgen

30 Dagen Retour Garantie

Retourneren kan altijd binnen 30 dagen

100% Beveiligde Checkout

iDeal / Creditcard / Bankoverschrijving / Bancontact

De waardering van www.grodttrading.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 240 reviews.