Winkelmandje

Verzending naar 🇳🇱🇧🇪🇩🇪

Gratis verzending vanaf €125,-

30 Dagen retour

Hoe kies je de beste LED kweeklamp

Hoe kies je de beste LED kweeklamp?

Je gunt je plant het allerbeste zodat hij goed gedijt en jij een goede oogst krijgt. Een plant groeit voornamelijk door het soort licht dat hij krijgt, en dat is waarom een goede kweeklamp van levensbelang is voor het groeiproces.

Waarschijnlijk ben je nog aan het twijfelen welke lamp jij voor je plant moet kopen. Wat zijn precies de punten die belangrijk zijn in het beslissingsproces? Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Toch hechten veel kwekers hechten voornamelijk belang aan de lichtopbrengst, het verbruik, de kwaliteit van de behuizing en de prijs van de lamp.

In dit artikel geven wij je aan op welke punten je moet letten zodat jij de beste LED kweeklamp voor je kweek kunt vinden!

Lichtopbrengst

Afhankelijk van wat jij onder je lamp hebt staan kies je voor een bepaalde lichtopbrengst. De vuistregel hierbij is dat hoe meer oogst je wil behalen, hoe meer lichtopbrengst je nodig hebt. De lichtopbrengst gaat daarnaast ook gepaard met het aantal wattage dat de lamp verbruikt. 

Kweeklampen komen in vele verschillende soorten wattages zoals 600 watt kweeklampen, 1000 watt kweeklampen of nog veel hogere wattages. In bijna alle gevallen geeft een hoger wattage lamp dan ook een hogere lichtopbrengst.

Vergelijking van lichtopbrengst in Lumen per type lamp en verbruik

Opbrengst per watt

De opbrengst wordt groter naarmate er meer wattage gebruikt wordt. Een belangrijke manier om een afweging te maken tussen de opbrengst en de kosten is dan ook om te kijken naar de opbrengst per watt. 

Bij kweken met LED ligt de opbrengst vaak tussen de 1 tot 1,5 gram per watt. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van alle andere factoren van de kweek zoals het bestrijden van insecten en de plant voorzien van genoeg voeding en water.

Door een hoger wattage te gebruiken zorg je er dus ook voor dat je een grotere oogst van je planten kunt krijgen. Een voordeel ten opzichte van kweken met HPS lampen is dat het efficiënter is geworden en je uiteindelijk minder kosten per gram opbrengst maakt.

Verbruik

Het verbruik is een belangrijke factor voor het kweken. In de groeifase heeft een plant vaak al wel 18 uur licht nodig waardoor de lamp het grootste deel van de dag aan staat. Bij een hoog verbruik gaat dit na enkele weken veel stroomkosten opleveren. Dit is het makkelijkste te zien in een rekenvoorbeeld. Hier vergelijken we bijvoorbeeld een 600 watt HPS lamp met een 600 watt LED kweeklamp.

Het verbruik is bij een HPS lamp ook gelijk aan de daadwerkelijke lichtopbrengst, bij een LED kweeklamp is dit niet altijd zo. De 600 watt HPS lamp verbruikt daadwerkelijk 600 watt, de LED kweeklamp verbruikt daadwerkelijk 115 watt.

 

 

Verbruik HPS lamp

18 uur lang 600 watt verbruik = 10,8 kWh verbruik per dag.

Bij een stroomprijs van € 0,25 per kWh is dit € 2,70 per dag.

Verbruik LED kweeklamp

18 uur lang 115 watt verbruik = 2,07 kWh verbruik per dag.

Bij een stroomprijs van € 0,25 per kWh is dit € 0,52 per dag.

Stel dat je kweek 10 weken duurt, dan kan dit al € 152,60 op een kweek schelen. Als je meerdere lampen gebruikt zal dit verschil nog een stuk groter zijn. Daarom is het belangrijk om te letten op het verbruik van een lamp.

 

Kwaliteit

Als je een kweeklamp koopt wil je ook dat deze een tijd meegaat. De meeste LED kweeklampen zijn gemaakt van een metalen constructie met plastic glas. De lamp is voorzien van verschillende LED lichten die niet aan een geschakeld zijn, hierdoor werkt de lamp ook nog mocht één van de LED’s het begeven.

Het voordeel van LED lampjes is dat ze niet erg heet worden, waardoor ze ook een lange levensduur hebben. Zo gaan de meeste LED lampjes wel tot 50.000 branduren mee in tegenstelling tot een gemiddelde levensduur van 6500 branduren voor een HPS lamp.

Verder is wordt de levensduur van de lamp beïnvloed door andere factoren zoals de luchtvochtigheid en hoe veel stof in de ruimte aanwezig is. Als de ruimte te vochtig is door bijvoorbeeld een slechte afzuiging kan dit de levensduur van een lamp negatief beïnvloeden. Als er erg veel stof in een ruimte hangt kan de ventilatie van een lamp dit ook aanzuigen waardoor deze sneller stof zal verzamelen. Dit is gelukkig gemakkelijk te verhelpen door na elke kweek de ventilatoren stofvrij te maken.

Prijs

Kweeklampen komen in alle soorten prijsklassen van industriële lampen tot kale lampen zonder armatuur. Wij kunnen ons voorstellen dat jij als hobbykweker geen duizenden euro’s aan een lamp wil besteden en daarom zoekt naar een goede prijs-kwaliteitverhouding. 

Je komt dan al snel in een prijsklasse tussen de 100 en 200 euro uit. Voor dit bedrag kun je al een goede instaplamp krijgen van bijvoorbeeld 600 of 1000 watt. Deze zijn veelal geschikt voor een oppervlakte van 1 tot 2 vierkante meter. Hier kun je tot wel 8 planten in kwijt.

Alle punten die genoemd zijn in dit artikel zijn belangrijk voor het maken van je daadwerkelijke keuze. Wij hebben in onze webshop ook verschillende LED kweeklampen geschikt voor beginnende en ervaren hobbykwekers. Neem eens een kijkje, of neem bij vragen gerust contact met ons op!

Aanbevolen lampen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op bestellingen vanaf € 125,-

Verzending binnen NL en BE

Snelle levering in Nederland en België uit onze eigen voorraad!

Vandaag besteld = Morgen thuis

Besteld voor 13:00 is in NL de volgende werkdag al in huis!

Discrete verzending

Wij verpakken alles onherkenbaar om jouw privacy te waarborgen

30 Dagen Retour Garantie

Retourneren kan altijd binnen 30 dagen

100% Beveiligde Checkout

iDeal / Creditcard / Bankoverschrijving / Bancontact

De waardering van www.grodttrading.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 248 reviews.