Winkelmandje

Verzending naar 🇳🇱🇧🇪🇩🇪

Gratis verzending vanaf €125,-

30 Dagen retour

Alles wat je moet weten over een 1-fase aansluiting blog foto.jpg

Alles wat je moet weten over een 1-fase aansluiting

In de wereld van elektrische en aansluitingen is de term “1-fase aansluiting” een term die vaak voorbij komt. Alleen zal dit de meeste mensen niet direct iets zeggen. Dus wat betekent het eigenlijk? En hoe werkt het? In deze blog gaan we dieper in op 1-fase aansluitingen, wat ze zijn, hoe ze werken en waarvoor ze worden gebruikt!

Wat is een 1-fase aansluiting?

Een 1-fase aansluiting, ook bekend als een enkelfasige-aansluiting, is een type elektrische aansluiting die veel wordt gebruikt in huishoudelijke en kleinere commerciële toepassingen. Het verwijst naar een elektrische aansluiting waarbij de elektriciteit wordt geleverd via één stroomkabel (fasedraad) en één neutrale kabel (nuldraad). De 1-fase draad wordt veelal aangeduid met een L en de nuldraad met een N.

Naast de 1-fase aansluiting heb je ook een 3-fase aansluiting, waarbij drie stroomkabels (3 fasedraden) en één neutrale kabel (nuldraad) worden gebruikt. Hier zijn er 3 fasedraden die worden aangeduid met L1, L2, L3 en één nuldraad met een N.

Hoe werkt een 1-fase aansluiting?

Bij een 1-fase aansluiting wordt de elektriciteit geleverd als een enkele wisselstroom (AC). De stroom wordt geproduceerd door een elektriciteitscentrale en via het stroomnetwerk naar de eindgebruiker getransporteerd. In een enkelfase-systeem wordt de stroom afwisselend in één richting en vervolgens in de tegenovergestelde richting gestuurd, wat resulteert in een sinusvormige golfvorm. 

Sinus golf eenfasige aansluiting

Wat hier als het ware gebeurt, is dat de fasedraad stroom aan het apparaat levert en de nuldraad deze weer afvoert. Dit proces blijft zich herhalen, waardoor het de naam wisselstroom heeft gekregen.

Toepassingen van 1-fase aansluitingen

1-fase aansluitingen worden veel gebruikt in woningen, kleine kantoren, winkels en andere soortgelijke omgevingen waar het energieverbruik niet extreem hoog is. Veel voorkomende apparaten die op een enkelfasige-aansluiting worden aangesloten, zijn onder meer verlichting, huishoudelijke apparaten zoals koelkasten, wasmachines, televisies en opladers.

Voordelen van 1-fase aansluitingen

Er zijn een aantal redenen waarom 1-fase aansluitingen de meest voorkomende aansluitingen zijn. 

Eenvoudig ontwerp

1-fase aansluitingen zijn relatief eenvoudig van opzet, wat resulteert in lagere installatiekosten en minder complexe bedradingssystemen.

Kostenefficiënt

Enkelfase-aansluitingen worden over het algemeen gebruikt voor kleinere toepassingen. Hierdoor zijn ze over het algemeen kostenefficiënter dan 3-fase aansluitingen.

Wereldwijd veel voorkomend

In veel delen van de wereld is het distributienetwerk ontworpen om 1-fase aansluitingen te ondersteunen, waardoor ze gemakkelijk toegankelijk zijn voor particulieren en bedrijven.

Regulier eenfasig stopcontact

Beperkingen van 1-fase aansluitingen

Hoewel 1-fase aansluitingen geschikt zijn voor veel toepassingen, hebben ze ook beperkingen. De grootste beperking is het vermogen dat ze kunnen leveren. Voor grote commerciële installaties of industriële toepassingen waar veel vermogen nodig is, zijn 3-fase aansluitingen vaak noodzakelijk vanwege hun vermogen om meer elektrisch vermogen te leveren.

1-Fase laadoplossingen

Zoals hierboven beschreven worden 1-fase aansluitingen vaak thuis gebruikt. Voor je elektrische auto is het ook handig om deze thuis op te kunnen laden. Dit kan via het reguliere stopcontact op 1-fase met bijvoorbeeld een 1-fase thuislader. Heb je een laadpaal van 3,7 of 11 kW? Dan kun je voor deze paal een 1-fase laadkabel gebruiken.

Heb je thuis of op de zaak een 3-fase aansluiting? Dan kun je voor de volgende mobiele laders of laadkabels kiezen:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op bestellingen vanaf € 125,-

Verzending binnen NL en BE

Snelle levering in Nederland en België uit onze eigen voorraad!

Vandaag besteld = Morgen thuis

Besteld voor 13:00 is in NL de volgende werkdag al in huis!

Discrete verzending

Wij verpakken alles onherkenbaar om jouw privacy te waarborgen

30 Dagen Retour Garantie

Retourneren kan altijd binnen 30 dagen

100% Beveiligde Checkout

iDeal / Creditcard / Bankoverschrijving / Bancontact

De waardering van www.grodttrading.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 240 reviews.